От какво са изработени спортните облекла и дрехи? – Част 1

Дишащи или недишащи? От F-ADDCTED ще обсъдим в 2 поредни статии подробно темата за тъканите, от които са изработени спортните облекла. Ще обсъдим митовете за дишащите дрехи и заниманията със спорт и свободното време.

Някога задавали ли сте си въпроса от каква материя са ушити дрехите за спорт или спортните облекла за ежедневието? А разбирайки, че не всички дрехи за спорт са от естествени материали, да следва следния въпрос: „А защо точно тези облекла са от синтетика и „дишат“ ли те?“.

Тук има риск да попаднете в капана на стереотипи и предразсъдъци. Но лабораторните изследвания и знания на експерти ще помогнат да се избегне това.

В действителност тайни няма. Да, към днешна дата в производството на съвременните спортни облекла широко се прилагат синтетични материали. И това е прекрасно! Повтаряме: това е прекрасно!

Защото съвременния свят, това са високите технологии, предназначени за увеличаване на комфорта. А технологичното удобство е нашето всичко – 21-ви век сме.

Тези митове са ви известни: памук – добре, синтетика – лошо. Синтетиката не диша, а памукът диша! Така твърдеше преди всеки втори.

Или такава позиция: всяко съвременно спортно облекло е маркетингов ход, заблуда. Може да се спортува с всичко.

Във всеки случай днес на пазара съществуват всякакви предложения за всички: тотално натурални дрехи, класики, за страхуващи се от алергични реакции, за експериментатори и трендсетъри.

От FIT ADDICTED подробно ще разгледаме защо облеклата от синтетика за спорт и свободното ви време се налагат все повече и повече.

 

Основни материали в тъканите, от които се шият спортните облекла

Памук (Cotton)

Памукът в дадения контекст е антипод на основните синтетични герои на нашата статия. 🙂 Много експерти НЕ препоръчват да се използват за спорт дрехи от памук. Това е свързано със способността на памука силно да абсорбира в себе си влага (пот).

По време на силови или продължителни натоварвания, когато потенето се увеличава в пъти, това дава определен дискомфорт. А оставането дълго време с мокри дрехи при течение навън или на работещ климатик в залата, носи сериозен риск от настинка, схващане.

Но ако интензивността е ниска, то 100% памукът е достатъчно комфортен. А за ежедневието (виж каталога с модните ни дрехи), извън залата, си е направо несравним! Освен това, не забравяйте, че памукът за страдащите от алергии, астма, пациенти с екзема или псориазис, просто си е жизнена необходимост. А за някои той категорично е най-приятен на допир. Това е въпрос на вкус.

Има и следните свойства:

 • висока мачкаемост;
 • силно свиване при пране;
 • дълго време съхне.

СПЕЦИАЛИЗИРАНИ СИНТЕТИЧНИ ВЛАКНА

 1. Полиамид (Polyamid)

Дрехите с използване на полиамид са много популярни. Благодарение на качествата на тези влакна дрехите се запазват нови дълго време.

Главните предимства са:

 • отлична пропускливост на въздух;
 • бързо съхнене;
 • висока издръжливост;
 • мекота;
 • лекота.
 1. Еластан (Elastane)

Еластановите нишки винаги добавят тази еластичност, която липсва на основния състав на продукта.

И от пот, и от морската вода, и от слънцето тези влакна не се страхуват. Устойчиви са на замърсяване и обезцветяване. Гарантират висока пропускливост на въздух.

 1. Полиестер (Polyester)

16 пъти по-малко капчиците вода се задържат на повърхността на полиестера в сравнение с памука. Ето защо той толкова бързо изсъхва. А двупластовата структура в комбинация с еластан осигурява равномерно изпаряване на влагата. Продуктите, спортни облекла от полиестер са малко мачкаеми, лесни за пране и цветоустойчиви.

 1. Ликра (Lycra)

Наличието на ликра в състава удължава срока на експлоатация на облеклото, то не се разширява, запазва формата си. Само 2% ликра са достатъчни за промяна в свойствата на тъканите. Влакната ликра дават на продукта уникални характеристики, работят за по-висока еластичност и разтегливост. Това е на първо място свобода на движението. Ликрата може да се разтегне до 6 пъти, а след премахване на натоварването да върне влакната си в предишното им състояние.

 1. Найлон (Nylon)

Найлонът е алтернатива на коприната. Първоначално той е бил разработен именно с тази цел. Изключително гладка повърхност. Отлична устойчивост на износване, противопоставя се дори и на най-трудните тренировки. Основни качества: формоустойчивост, еластичност, непретенциозен за поддръжка и пране. Има гладка повърхност, лек, бързо изсъхва, не се мачка.

Защо спортни дрехи и облекла от синтетика не отстъпват по качества на естествените тъкани, а в много отношения и ги превъзхождат

Често хората изпитват недоверие към синтетичния трикотаж. Това се случва поради липсата на информация за него.

Днес смело можем да заявим, че дишаща материя = на натурална материя е остаряла позиция. Днес синтетичните тъкани със своите свойства до голяма степен са изпреварили своите естествени събратя. Не е изненадващо защо облеклата за спорт и ежедневието от синтетика са толкова популярни. Но имайте предвид – евтина синтетика и нивото на качество на тъканите, които се предлагат от сертифицирани производители (FIT ADDICTED) на дрехи за спорт и занимания в залата – не са едно и също нещо. Добрите марки използват скъпи и качествени материали (ние използваме такива от Италия), затова и цената е по-висока, но тя е обоснована.

Марката за спортни облекла и модни дрехи FIT ADDICTED отговорно и внимателно се отнася към всички вкусови критерии. В нашия онлайн магазин можеш винаги да намериш оферта на спортни облекла #fit addicted и модни дрехи #fashoin addicted за спорт и ежедневието.

Не забравяй да погледнеш и втората част на статията, в която ще разгледаме как правилно да се грижиш за спортните дрехи и облекла и кои са основните им 4 преимущества.

Остани #f-addicted! 😉

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *